Screenshot - N1
14.12.2018.

Napad na novinara: JEDINA DOBRA VEST - SOLIDARNOST

Novinaru Milanu Jovanoviću nepoznate osobe su zapalile automobil i kuću, a zatim je, kako je ispričala njegova supruga, pucano na ulazna vrata kako niko ne bi mogao da izađe vani. Oboje su preživeli pobegavši kroz prozor sa zadnje strane kuće od koje je ostalo samo zgarište.

Iako nije karijerni novinar već bivši pripadnik MUP-a, Milan Jovanović piše za portal „Žig info“. Postoji opravdana sumnja da je napad izvršen zbog njegovog novinarskog rada i istraživanja. Kako je kazao, i ranije je trpeo pritiske od lokalnih vlasti i dobijao pretnje zbog tekstova u kojima je pisao o zloupotrebama predsednika opštine Grocka i tamošnje opštinske uprave.
Sva novinarska udruženja zahtevaju od policije i tužilaštva da hitno rasvetle zločin, kao i okolnosti pod kojima se dogodio. Medijska koalicija je navela da “slučaj mora biti istražen do kraja ne samo zbog teških posledica i ozbiljnih pretnji po život Milan Jovanovića i njegove supruge već i zbog njegovih sumnji da su nalogodavci napada moćni pojedinci iz rukovodstva opštine Grocke. Jovanović je imao saznanja da se sprema njegova likvidacija i o tome obavestio policiju, ali se teroristički napad svejedno dogodio”.

Ovaj događa nanovoj je otvorio mnoga pitanja – iako bi pravilnije bilo reći da su ona stalno prisutna samo se nekada inteziviraju – vezana za bezbednost novinara i položaja novinara u manjim sredinama.

Međutim, jedino što ipak ohrabruje je pokazana novinarska solidarnost. Naime, kako je Milan Jovanović u podmenutom požaru izgubio sve, ostavši i bez lekova, inhalatora i aparata za kiseonik koji su mu neophodni, fondacija "Slavko Ćuruvija" pozvala je novinarske i nevladine organizacije i udruženja da mu pomognu uplatom dobrotvornog priloga.
U roku od dva dana od trenutka pokretanja akcije da mu se pomogne skupljeno je više od 900 hiljada dinara. Ta cifra je svakim trenutkom sve veća. (https://www.donacije.rs/projekat/milanjovanovic/)