Adam Nieścioruk
01.04.2020.

Pandemija i migranti u Srbiji: RAME UZ RAME PROTIV VIRUSA

„U znak zahvalnosti srpskom narodu, mi, sirijske i arapske izbeglice u ovom prihvatnom centru, stavljamo se na raspolaganje srpskoj vladi i narodu”, ovako počinje pismo koje su migranti i izbeglice iz prihvatnog centra u Bujanovcu uputili građanima i Vladi Srbije.

Kako piše BBC na srpskom, oni nude svoju pomoć u borbi protiv pandemije virusa korona. Jedan od njih, Habib, dvadesetdevetogodišnjak iz Irana, dnevno sašije oko 40 zaštitnih maski. Bašar (27) iz Sirije naglašava da bi učinio sve što treba da pomogne.

U pismu se dalje kaže: „Među nama ima bolničara sestara, radnika, farmera, radnika hitne pomoći i ljudi raznih drugih zanimanja. Čišćenje ulice, prskanje antiseptičkih sredstava, kurirske službe za ljude u karantinu i starije… Spremni smo da radimo bilo šta što vlada misli da je neophodno. Braća smo“, a zatim se zaključuje da virus ne pravi razliku između građana i izbeglica. Za čovečanstvo, svi stoje rame uz rame zajedno u borbi protiv njega.

Za vreme policijskog časa, stanovnici Prihvatnog centra u Bujanovcu ne mogu da izađu iz svog smeštaja, osim ako je reč o odlasku do lekara ili nekom hitnom slučaju.