Wikipedia
14.01.2021.

Papa Franja povodom Svetskog dana bolesnika: Pandemija nas je razotkrila

Papa Franja je objavio poruku, namenjenu za Svetski dan bolesnika koji se obeležava 11. februara, naglasivši važnost ulaganja u zdravstvenu zaštitu.

„Tema ovogodišnjeg Svetskog dana bolesnika nadahnuta je odlomkom iz Jevanđelja u kojem Isus kritikuje licemjerje onih koji govore, a ne čine“, napisao je poglavar Rimokatoličke crkve, naglasivši da: „Kada se vera svede na praznu retoriku, bez uključivanja u život i potrebe drugih, tada stvarni život koji živimo nije dosledan veri koju ispovedamo. To je velika opasnost.“ On je dodao da niko nije imun na to licemerje.

Između ostalog, napisao je da je trenutna pandemija razotkrila koliko su naši zdravstveni sistemi neodgovarajući, a navidelo su izašli i nedostatci zaštite bolesnika: „Stariji, slabi i ranjivi ljudi nemaju uvijek pristup zdravstvenoj zaštiti i ona im nije uvek osigurana na pravičan način. To zavisi od političkih odluka, načina upravljanja sredstvima i zalaganja onih koji su na odgovornim položajima.“

S druge strane, istakao je da je upravo u pandemiji došla do izražaja predanost i velikodušnost zdravstvenog osoblja, volontera, radnika i radnica, sveštenika i drugih koji su požrtvovano i odgovorno pomagali. Papa Franja se, u pismu, osvrnuo i na potrebu holističkog pristupa bolesniku koji bi trebalo da bude utemeljen na međusobnom poverenju i poštovanju, a u čijem je središtu dostojanstvo bolesnog.