Clark Tibbs
16.03.2020.

Region: Učiniti nešto za drugog

Pandemija virusa korona zatvorila je ljude u njihova četiri zida, a razgovori sa svetom postali su posredovani tehnologijom. I dok je, s jedne strane, ta ista tehnologija, odnosno virtualni prostor, društvene mreže i portali pokazali svoje loše strane, kroz širenje ogromnog broja lažnih vesti, istovremeno su se pokazale i njihove dobre strane.

Kako piše hrvatski portal VoxFeminae.net, u Hrvatskoj su se pojavile dve inicijative, odnosno Fejsbuk grupe čiji je cilj poboljšanje života – jedna je namenjena kvalitetnom provođenju vremena kod kuće, a druga pomaganju onima koji su u samoizolaciji.

Kako dalje piše VoxFeminae.net, ekipa kulturne redakcije Radio Studenta je odlučila da pokrene grupu pod nazivom Umjetnost dolazi vama, gde je se deli sve što se tiče kulture - virtualne šetnje po galerijama i muzejima, radio drame i snimci predstava, onlajn i audio knjige, platforme za gledanje filmova, emisija…

Grupa Jedni za druge je zamišljena kao platforma za povezivanje ljudi koji su u rizičnoj grupi i samoizolaciji, s onima koji mogu i žele nešto za njih da učine, poput kupovine namirnice, lekova ili šetanja pasa.
Akcije solidarnosti treba, kako je naglašeno, najpre sprovoditi u svojim mikrosredinama – okačite poruku na vratima svoje zgrade, u svom Bloku, te solidarno iskoristite svoje vreme.