Nurdor
16.02.2019.

Svetski dan dece obolele od raka: „I JA SE BORIM“


Na dan 15. februara obeležava se Svetski dan dece obolele od raka.
U saopštenju NURDORA (Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka) iznosi se bolna statistika: Svakog dana u Srbiji jedno dete oboli, a svake nedelje jedno dete umre od raka, a od svih bolesti u dečjem dobu i adolescenciji, rak je prvi uzročnik smrti, međutim ohrabruje činjenica da je rak kod dece izlečiv u preko 70% slučajeva, ako se dijagnostikuje na vreme i pravovremeno leči.

NURDOR naglašava šta je potrebno uraditi u budućnosti: „Ipak, pred našim udruženjem se nalazi još mnogo posla i ulaganje u opremanje i rekonstrukciju hemato-onkoloških odeljenja, organizaciju rehabilitacionih kampova i novih edukacija. Takođe, neophodno je što pre omogućiti bolovanje roditelja do kraja lečenja. U ovom trenutku, maksimalna dužina bolovanja je 4 meseca a leukemija se po protokolu leči 105 nedelja. Osigurati pravo pacijenta na dostojanstveno lečenje, jer 80% odeljenja nema smeštaj za roditelje u bolnici, nemaju dovoljan broj sanitarnih čvorova, kao ni dovoljan broj psihologa, socijalnih radnika, medicinskog i drugog osoblja. Omogućiti školovanje za decu na lečenju. U ovom trenutku za srednjoškolce ne postoji nikakav vid nastave. Otvaranje nacionalnog pedijatrijskog kancer registra, koji je osnova svakog programa za lečenje, ishod i dugo praćenje u pedijatrijskoj onkologiji. U ovom trenutku, kod nas ne postoji sistem dugog praćenja nakon izlečenja.“

Udruženje je organizovalo i kampanju „I ja se borim“ , čiji je cilj podrška opremanju dečjeg hemato-onkološkog odeljenja pri Klinici za dečije interne bolesti u Nišu. SMS broj za novčanu podršku je 1150, a cena poruke je 100 dinara. Broj tekućeg računa kod banke Unikredit za donacije je 170-30010715002-76.