Vreme
11.09.2018.

Tragom izjave: ZA TRUDNICE NIŠTA NOVO

Piše: J. Jorgačević


„Nijedan poslodavac neće zapošljavati takvu ženu. Njemu je žena potrebna da radi, zasnivate radni odnos da bi radili a ne da bi sutradan otišli na bolovanje“, izjavila je predstavnica Ministarstva rada Milena Antić u Beogradskoj hronici (10.09.2018). Tema razgovora bila su nova zakonska rešenja po kojima država isplaćuje zaposlenim porodiljama znatno manje naknade za vreme porodiljskog odsustva, ukoliko su zaposlene kraće od 18 meseci.

Ova izjava je, opravdano, izazvala mnogobrojne negativne reakcije javnosti. U Srbiji se danas trudnice suočavaju sa gubitkom posla odmah nakon porodiljskog bolovanja, uvredljivim naknadama koje dobijaju za vreme trudničkog bolovanja od 500 ili 900 dinara mesečno, poslodavci ženama prekidaju radni staž na jedan dan kako ne bi imale vezane 18 meseci i duže, na intervjuima za posao skoro im se uvek postavlja pitanja o deci. Stav predstavnice Ministarstva rada je, iako se neprestano govori o merama podrške rađanju, u dve rečenice ogoljeno prikazao sliku na terenu.

Ministar Zoran Đorđević je osudio ovo izjavu i dodao da će službenici Ministarstva biti adekvatno sankcionisana, kao i da će to biti „poslednja opomena njoj i svima drugima i da takve stvari ne smeju da se izgovore, a kamoli dešavaju.“ Milena Antić je, ukratko govoreći, okrivila novinarku kazavši da nije želela to da kaže, ali je bila zbunjena i uplašena ponašanjem voditeljke.
Možda je od svih naslova koji su se danas pojavili u štampi, najzvučniji onaj sa portala B92, gde stoji „Hvala Mileni za ’skandaloznu’ izjavu, rekla je – ’Car je go’“.